Előadók

Steven Spurrier, Egyesült Királyság

A borvilág legendás alakja, az angol úriember, akinek az igazságérzete fontosabb volt, mint a meggyőződése, hogy a francia borok a világ legjobbjai.
1976-ban megszervezte a Paris Tasting vagy Judgement of Paris kóstolót, ahol mindenki meglepetésére Kalifornia fölényesen győzött – a borvilág pedig alapjaiban rengett meg.
Steven Spurrier most jelen lesz a VinCE Budapesten, hogy értékelje a magyar borokat, és hogy egy brilliáns mesterkurzus keretében mutassa meg kedvenc bordeaux-i házasításait.

Gary Vaynerchuk, Egyesült Államok

80 000 néző naponta! – Gary Wine Library című videoblogja kétségtelenül a világ legnézettebb boros programja – volt, egészen addig, amíg Gary vissza nem vonult a napi előadástól, hogy teljes egészében szerelmének, a közgazdaságtannak szentelhesse magát.
A VinCE Budapest keretében, Közép-Európában először videomesterkurzust tart majd, ahol Közép-Európa jövőjét elemzi a borvilág szempontjából, majd Közép-Európa borait kóstolja a nézőkkel együtt. A mesterkurzus résztvevői a jegy mellé megkapják Gary Vaynerchuk Thank you, Economy! című könyvét.

Régis Camus, Franciaország

Régis Camus a francia Thiérache régióban született és nevelkedett. Gazdálkodó családba született, 35 évvel ezelőtt azonban Reims városát, a pezsgő fővárosát választotta új hazájának. Biológiai és biokémiai tanulmányai után a borászat felé fordult az érdeklődése, Reimsben számos intenzív borkurzust végzett el. 1979-ben kezdte champagne-i pályafutását, ahol a legkülönbözőbb pozíciókat töltötte be a szőlésztől a borászig. 1988-ben kinevezték a Regional Union of Oenologists (Borászok Regionális Egyesülete) elnökének, ő volt az egyesület történelmében a legfiatalabb elnök. A posztot egészen 1994-ig töltötte be. Ismeretséget kötött az ünnepelt pezsgőmesterrel, Daniel Thibaulttal, akivel hamarosan jó barátok lettek. Camus 1994-ben került a Piper-Heidsieck & Charles Heidsieckhez. Megértvén a szőlőtermelőkkel való kapcsolat kiemelt fontosságát, Camus-nál prioritást élvezett a szőlőtermelők helyzetének megerősítése, éppen ezért 2000-ben őt bízták meg a szőlőtermelőkkel kötött szerződések megújításával. 2002-ben, Daniel Thibault halála után Régis Camus-t nevezték ki mindkét birtok – a Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck főborászának. Mindössze két év telt el, 2004-ben Régis máris elnyerte a londoni magas presztízsű International Wine Challenge “Az Év Pezsgőmestere” díját, elsősorban a Piper-Heidsieck átalakításában szerzett érdemei miatt. Számos más díj mellett Régis Camus elnyerte az International Wine Challenge “Az Év Pezsgőmestere” díjat az elmúlt öt egymást követő évben! (2007, 2008, 2009, 2010 és 2011.) Ma világszerte – és saját régiójában is – a legtehetségesebb pezsgőmesterek közt tartják számon.
További információ a Piper-Heidsieck pezsgőházról: www.facebook.com/Champagne.Piper.Heidsieck, TWITTER @Piper_Heidsieck, www.piper-heidsieck.com

Christian Holthausen, Franciaország

A Reimsben és Párizsban élő 37 éves Christian Holthausen napjai nagy részét a világ négy sarkába utazva tölti a Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck pezsgőházak képviseletében. Amikor kivételesen otthon, Franciaországban tartózkodik Christian a pezsgőmesterrel, Régis Camus-vel és borászcsapatával dolgozik együtt, továbbá rendszeresen értekezik a marketing- és kereskedelmi részleggel – így a két pezsgőház minden területén naprakész és bennfentes információval rendelkezik.
2006 januárjában települt Franciaországba, előtte New York-ban élt, ahol öt éven keresztül a Rémy Cointreau USA számára dolgozott, itt 14 kiemelt pincészet közönségkapcsolataiért volt felelős, köztük a Piper-Heidsieck, a Charles Heidsieck, az Antinori, a Masi, a Vietti és a Laroche pincészetekért. A Rémy Cointreau USA vállalatnál töltött évek előtt két évig a Veuve Clicquot pezsgőház amerikai képviseleténél dolgozott.
Christian az Egyesült Államokban született Connecticut államban, a tengerparti Westbrook városában. A Vassar College-ben szerzett diplomát irodalomból és feminista elméletből, majd még boros pályafutása előtt franciából szerzett második diplomát a Paris IV La Sorbonne-on, Franciaországban. További információ a Piper-Heidsieck pezsgőházról: www.facebook.com/Champagne.Piper.Heidsieck, TWITTER @Piper_Heidsieck, www.piper-heidsieck.com

Caro Maurer, Németország

“Egy dolog már az elején biztos volt: nem azért csináltam végig, hogy aztán egy Playboy oldalon pózoljak egy fürt szőlőbe öltözve. Csak magamért csináltam végig” – nyilatkozta Caro Maurer MW egy intrjúban.
Caro Maurer újságíró. Bajorországban született és nevelkedett, Münchenben kommunikációt tanult és ebből diplomázott. New York-i és Los Angeles-i tudósítóként kezdte karrierjét. Miután visszatért Németországba, a Forbes magazin szerkesztője lett, amit a Die Welt országos napilap követett. Mindkét kiadványnál az életmód rovat tartozott hozzá benne az étel és a bor szekciójával.
A 90-es évek elejétől szabadúszó újságíró, kizárólag gasztronómiai és boros témákkal foglalkozik, elsősorban az utóbbival. A borakadémikusi diplomáját a legjobb német tanulóként szerezte meg. 2011-ben szerezte meg a Master of Wine diplomát. Jelenleg dolgozik a General-Anzeiger bonni napilap számára, ír a Der Feinschmecker magazinnak és a Fine nevű német bormagazinnak. Hobbija egy régi bajor kártyajáték, a Schafkopf (birkafej), amit egy rejtett kiskocsmában játszik Bonnban néhány bajor jóbaráttal. Részt vesz a Master Of Wine Intézet oktatási programjában, akinek volt szerencse nála tanulni, az mind zseniális előadói képességéről számolt be.

Peter McCombie, Egyesült Királyság

Peter McCombie Új Zéland-i születésű, Angliában, Londonban él. Tíz éven keresztül dolgozott London három vezető borkereskedője számára, amikor függetlenné vált és megalapította saját vállalkozását, amellyel többségében éttermek és szállodák tanácsadójaként tevékenykedik, de publikál és előadásokat is tart.
A Master of Wine diplomát 1994-ben szerezte meg, ekkor az Olaszország-specialista Winecellars cégnél dolgozott. Az MW-cím nemcsak a híre miatt óriási jelentőségű, hanem azért is, mert a képzés során a szőlészettől a bormarketingig a borágazat minden aspektusából ismeretet szereznek a hallgatók. Az MW-diploma óta oktat is, egyrészt a Master of Wine Intézetben, másrészt a Wine & Spirit Education Trust keretében.
Vállalkozásában éttermek, szállodák borválasztékának kialakításában segít ügyfelei közt olyan éttermek szerepelnek, mint a Cinnamon Club, a Groupe Chez Gerard, a Searcy’s, a Sonny’s Restaurants, Jamie Oliver Fifteen nevű étterme, a The Dorchester, a Villandry, a Gruppo, a Moro és a The Zetter.
Peter McCombie publikál a Square Meal, a Restaurant, a Wallpaper, a Dorchester, a Decanter és a Sainsbury’s magazinok számára. Bírál a WINE és a Decanter magazin tesztjein és a világ legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge-en.

Pedro Silva Reis, Portugália

Pedro Silva Reis a legrégebbi portói ház, a Real Companhia Velha elnöke. A Real Companhia Velha házat még I. Dom José király engedélyére (királyi kartájára) alapították 1756-ban. A cég a Silva Reis család tulajdona, Pedro pedig pályáját teljes egészében a családi vállalkozásnak szentelte.
A portugáliai iskolás évek után a Bordeaux-i Egyetemen szerzett diplomát. A vállalatnál 1982-ben kezdett dolgozni, elsőként gyakorlatot szerzett a cég összes kulcsfontosságú területén: a termelésben, a kereskedelmi részlegen, a marketingben és a pénzügyi részlegen. 1996-ban Pedro Silva Reis volt a mentor abban a hosszú távú projektben, amelyben tanulmányozták a borászat minden aspektusát, és szőlészek és borászok egy új csapatával létrehozták a Fine Wine Divisiont (magas minőségű borrészleg).
2002-ben 40 évesen Pedrót kinevezték a cég elnökének. Édesapját, Manuel da Silva Reist követte az elnöki székben, aki a legnagyobb elhivatottsággal töltötte be ezt a pozíciót negyven éven keresztül.
A VinCE Budapest mesterkurzusán maga Pedro Silva Reis fogja bemutatni a legkülönlegesebb portóikat a résztvevőknek.
További információ a pincészetről: www.realcompanhiavelha.pt

Stéphane Vidal, Franciaország

Stéphane Vidal 2007 óta tölti be a Nomacorcnál a Global Director Enology, azaz a borászai igazgatói pozíciót. Ő volt az, akinek az irányítása alatt először folytattak kutatásokat, melyek során az OTR lezárók a bor fejlődésére gyakorolt hatását vizsálták. A kutatások sikerrel folynak olyan neves borászati kutatóintézményekben és egyetemeken, mint a franciaországi INRA, az ausztrál AWRI, az UC Davis az Egyesült Államokban, a Geisenheim-i Egyetem Németországban vagy a PUC Chilében.
2008-tól 2011-ig Stéphane volt az O2 in Wines (oxigén a borban) tudományos bizottság elnöke, elnöksége idején két nemzetközi konferenciát is tartott a témában.
Ma Stéphane áll a Nomacorc oxigénkezeléssel kapcsolatos fejlesztései élén. Nemcsak új kutatásokat folytatnak, hanem csapatával új eszközöket is fejlesztenek borászati cégek számára a borban előforduló oxigén kérdéskörében. Ilyen innovációs eszköz például a NomaSense oxigénanalizáló berendezés és a NomaSelector szoftver, amely lehetővé teszi a megfelelő OTR dugó kiválasztását egy bizonyos borhoz, A Select Series pedig egy új dugósorozat OTR lezárók széles választékával. (OTR=Oxigén Áteresztési Ráta, azaz olyan dugókról van szó, amelyek kis mennyiségben, de engednek oxigént a palackba.)
Stéphane 1994 óta foglalkozik borászati kutatásokkal. A PhD-jét a montpellier-i INRA-ban szerezte a borban és a szőlőben előforduló poliszaharidokról folytatott kutatásával. A posztdoktori disszertációjában pedig a borban előforduló polifenolok szerkezetét vizsgálta az ízérzetre gyakorolt hatásukkal egyetemben az ausztrál AWRI berkein belül.
Mielőtt a Nomacorchoz került, Stéphane az Inter Rhône laboratórium vezetője volt (szakmaközi laboratórium az összes Rhône-völgyi bor számára) és új analitikai módszereket fejlesztett a borágazat számára, továbbá irányított egy európai kutatóprogramot a flavonoidokkal kapcsolatban.

Tony Aspler, Canada

Tony Aspler Kanada első számú borszakírója. 1975 óta foglalkozik borokkal. A Toronto Star napilapnak 21 éven keresztül volt állandó publicistája. Összesen 16 könyvet írt, köztük Kanada boratlaszát (The Wine Atlas of Canada), illetve a Vintage Canada, a The Wine Lover’s Companion és a The Wine Lover Cooks című műveket, legutóbbi könyve pedig az Utazások a dugóhúzómmal (Travels With My Corkscrew).
Számtalan nemzetközi borszaklapban publikál, többek között a Wine Spectator, a Meininger’s Wine Business International, a Tidings, a Post City Magazines, a Lexpert, a kínai Fine Wine & Liquor és a www.decanter.com számára, illetve Tony a kanadai társszerző Tom Stevenson éves Wine Reportjában és Oz Clarke éves Pocket Wine Guide-jában, de rádiós műsora is van a kanadai 680News csatornán.
Tony Aspler regényeket is ír, eddig kilenc alkotása jelent meg. Különösen nagy sikerű az a detektívsorozata, amelyben egy borszakíró csap fel nyomozónak a borvilágban előforduló rejtélyes gyilkosságok miatt. A sorozat eddig megjelent kötetei a Blood Is Thicker Than Beaujolais (A vér sűrűbb mint a beaujolais), a The Beast of Barbaresco (Barbaresco réme) és a Death On The Douro (Halál a Douro völgyében). A Warwick Publishing gondozásában már készül a következő kötet: Nightmare In Napa Valley (Rémálom a Napa-völgyben).
2007-ben Kanada legmagasabb kitüntetésében részesítették (Order of Canada). Társalapítója a Grapes for Humanity jótékonysági mozgalomnak, amely fogyatékos gyermekeket és a taposóaknák áldozatait segíti a borvilág közreműködésével.
Tony Aspler a VinCE Budapesten a jégborok izgalmas világába kalauzolja közönségét természetesen néhány különleges kanadai és néhány más országbeli jégbor kóstolásával.
A workshop időpontja: 2012. március 25., vasárnap, 17.30, ára 2000 Ft (a workshopjegy aznapra váltott Napi Kóstolójeggyel együtt érvényes.
(www.tonyaspler.com)

Bernard Lahousse, Belgium

Az ízek szenvedélyes kutatója biomérnöki végzettséggel indította pályafutását egy sajtüzemben, de kulináris kíváncsisága tovább hajtotta, míg 2007-ben felavatták a vezetésével készült Foodpairinget. Lahousse azonban nem sokáig ült a babérjain, létrehozták az oldal testvérét, a Chocolate Foodpairinget, ahol az exkluzív Belcolade csokoládé és más ételes párosításáról tudhatunk meg mindent, szintén Foodpairing-fa segítségével; 2011-ben pedig a fúziós konyhának szentelt kétnapos belga kulináris rendezvény, a The Flemish Primitives főszervezői közt volt, ahol a világ legnagyobb chefjei vettek részt.
A Foodpairing mesterkurzusára a VinCE Budapest keretében március 25-én, 9.30-kor kerül sor.
Ki ne hagyja a molekuláris reggelit!
További információ a Foodpairingről.

Christian González, Spanyolország

Christian González Zaragozában született 1973-ban. Jogi diplomát szerzett, majd nemzetközi és Európai Uniós jogra specializálódott, borászati karrierjét pedig a Torres pincészetnél kezdte, ahol alapos bormarketing és borkereskedelmi tapasztalatot szerzett. 1997-től az első osztályú cavákat készítő Pere Ventura pincészet kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedik Sant Sadurní d’Anoiában, Barcelona déli részén. A vállalat oktatási és minőségellenőrzési proramjában is aktívan részt vesz.
Christian szenvedélye a bor, ezért a WSET Advanced oklevél megszerzése után jelentkezett a WSET diplomakurzusra, jelenleg másodéves.
A VinCE Budapest keretében Christian bevezeti közönségét a cava, a világ egyik legjobb pezsgőjének világába, és bemutatja a Pere Ventura páratlan cuvée-it.
További információ a Pere Ventura birtoktól: www.pereventura.com

Olivier Dusautoir, Franciaország

Olivier Dusautoir Párizsban született 59 évvel ezelőtt. Házas, három fia van. Felesége borász és marketinget tanít francia üzleti isklákban. Dusautoir 1984-ben kezdett el borral és párlatokkal foglalkozni. Azóta…
– A Rémy Martin Cognacnál nemzetközi szóvivő volt és a Louis XIII (már akkor a legdrágább cognac) termelési menedzsere, nemzetközi márkamenedzsere.
– A Rémy Cointreau Groupnál két évig Mexikóban létrehozta a Rémy Cointreau helyi irodáját.
– A LVMH-nál a Champagne Pommery ázsiai, dél-európai és latin-amerikai regionális kereskedelmi igazgatója volt.
– A M. Chapoutier-nél (Rhône-völgyi birtok) kereskedelmi igazgató volt.
– Az André Lurton bordeaux-i birtokon kereskedelmi igazgató volt.
– A Selles-nél (burgundiai és beaujolais borok kereskedése) export igazgató volt.
Jelenleg az Armagnac Janneau nemzetközi kereskedelmi igazgatója.
A VinCE Budapest keretében a Janneau armagnacokat fogja bemutatni vasárnap 15.30-kor.

Helmut Adam, Németország

Az osztrák-német származású, svájci születésű Helmut Adam 10 éves bártender és bármenedzser munkatapasztalattal rendelkezik, dolgozott Londonban, Zürichben, Bécsben és Berlinben. 2002-ben társalapítóként elindította a Mixology című magazint. Németország vezető bárszakmai rendezvényében, a Bar Conventben ugyancsak komoly szerepe van: résztulajdonos és ő az egyik főszervező. A rendezvény 2007-es indulása óta iránymutató a szakma szereplői számára. A Mixology magazine kiadása mellett szakcikkeket is publikál számos nemzetközi kiadvány számára, amilyen például az Imbibe UK, a kínai Drink szaklap vagy az ausztrál Bartender Magazine. Végül, de nem utolsó sorban Helmut Adam a társszerzője a Cocktailian német koktélenciklopédiának.
Helmut Adam a Zwack Keserűkurzuson megismerteti a résztvevőket a keserűlikőrök nemzetközi trendjeivel és természetesen koktélkészítő tudományával is elbűvöli a hallgatóságot!
Zwack Keserűkurzus: március 24., 17.30–19.00

Romsics László, Magyarország

Nemzetközi borakadémikus és a londoni Master of Wine intézet hallgatója. Borszakíró, a VinCE Magazin állandó szakértője. Borász, az Etyek-budai és Villányi borvidéken területekkel rendelkező György-Villa főborásza, emelett előadóként is tevékenykedik a hazai boriskolákban.
A bor iránti szeretet Villányban „fertőzte” meg, ahol nagyon sok hétvégét töltött gyerekkorában a szülei oportó szőlőjében. Innen már szinte egyenes út vezetett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemre, ahol 1990-ben végzett üzemmérnökként a bor-üdítő szakon.
Az egyetem után a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kőbányai üzemében kezdett el dolgozni, ahol pincemunkás, minőségellenőr, technológus, majd főborász és igazgató helyettes lett. 1995-től dolgozik jelenlegi munkahelyén, kezdetben technológusként, majd a Törley és a György-Villa borok főborászaként. 2003-ban Londonban diplomát szerzett a Wine and Spirit Education Trustnál, így nemzetközi borakadémikus lett. 2003-tól az Institute of Masters of Wine iskola hallgatója, jelenleg a Wine an Spirit Education Trust hazai oktatója.
Szakmai tapasztalatai jó részét külföldön szerezte: Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország számos borvidékén járt.
A VinCE Magazinnál – és korábban a Decanter magazin hazai kiadásánál – nemcsak szakmai lektor és állandó tanácsadó, hanem a magazin tematikájának kialakításában is komoly szerepe van, illetve a tesztek levezetését is ő végzi. Mindenek feletti pártatlanságának és óriási tudásának felmérhetetlen szerepe van a magazin sikerében.

Zólyomi Zsolt, Magyarország

Az egyetlen magyar „orr”. Ami a bortudorok esetében a Master of Wine diploma, a parfümőrök esetében az a versailles-i iskola, amelyet Jean-Paul Guerlain alapított. A Napkirály udvarában igazán stílusos luxuskozmetikumokról tanulni (www.isipca.fr), ennek ellenére évtizedek óta Zólyomi Zsolt az egyetlen magyar, aki elvégezte a Fragrance Academy parfümkészítõ mesterkurzusát. Közelmúltbeli meghatározó élménye a Frapin cognac-házban tett látogatása, ahol a cognac-készítés művészetébe is betekintést nyert – hogy méginkább megérthesse a Frapin-ház felkérésére alkotott, a cognac-készítést elmesélő parfümöket.

Zwack Izabella, Magyarország

Firenzében bölcsész-, kaliforniában bormarketing-diplomát szerzett, de végzett sommelier- és borászati tanulmányokat szerte a világban az új-zélandi Daniel Schuster Winerytől a burgundiai Drouhin birtokig. Zwack Péter legfiatalabb gyermeke Olaszországban nevelkedett, mégsem volt kérdés számára, hogy borászatának helyszíne Tokaj legyen. A Dobogó Pincészet pedig meghálálja a gondoskodást és szeretetet: számos elismerés mellett 2011-ben a Dobogó 6 puttonyos aszú 2005-ös évjárata a londoni Decanter World Wine Díj regionális trófeáját nyerte el. A Zwack Izabella Borkereskedés pedig a tokaji borok mellett az ország más, sokszor még felfedezetlen pincészeteinek borait is kínálja – a borkereskedés valóságos gyöngyhalászatot végez!
A bor mellett a Zwack Unicum életében is aktívan részt vesz. A VinCE Budapest vendégeinek a 220 éves Unicum-sztorit meséli el eddig sosem hallott történetekkel.
Zwack Izabella hitvallásáról és magánéletéről itt olvashat bővebben.
Izabella a tokaji bort népszerűsítő Járatlan úton kampány elindítója, a kampányról bővebben itt olvashat.

Zwack Sándor, Magyarország

Politológus, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, kereskedő, brand manager, pálinkaszakértő, kifejlesztett és sikerre vitt egy új, önálló márkát, itthon elsőként alkalmazott egy újfajta, duplahordós érlelési módot, pálinkáival pedig számos hazai és nemzetközi díjat nyert díjat nyert – és még csak 38 éves!
Zwack Péter fia, Sándor hihetetlen lendülete és kísérletező kedve miatt a Zwack Nyrt. szuperprémium márkáit és nemes pálinkáit méltó módon kéviseli azon munkálkodva fáradhatatlanul, hogy a kivételes italokat egyre többen és többen ismerjék meg – és fogyasszák mértékkel.
A VinCE Budapest vendégeit a gyógynövények titkaiba avatja be és felfedi a leplet egy nagy titokról is…
A pálinkanagykövet mellesleg amatőr ökölvívó és focirajongó, kedvenc csapata a Fiorentina.
Hivatásáról és hivatásán kívüli életéről itt olvashat bővebben.

Mészáros Gabriella, Magyarország

Mészáros Gabriella, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője. A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze, – mely túlmutat egyszerű tájékozottságon – tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.

Herczeg Ágnes, Magyarország

Herczeg Ágnes AIWS (nemzetközi borakadémikus), WSET Certified Educator és Master of Wine hallgató több mint 10 éve foglalkozik a borokkal. 2010-ben jelent meg Borok a konyhában című könyve, rendszeresen bírál és publikál a jelentősebb hazai szaklapokban. 2011 februárjától az egri Gróf Buttler birtok vezérigazgatója. A VinCE 2011 előadójaként a hordók és a tölgyfa jelentőségét, illetve a fa borra gyakorolt hatását vette górcső alá, mindezt kóstolással alátámasztva, nagy sikerrel. 2012 márciusában tabudöntögető workshopra készül: ugyanazon gyümölcs 12-féleképpen feldolgozott borát kóstoltatva tesz fel olyan kérdéseket, hogy a mesterséges fajélesztő biztosan maga a megtestesült gonosz vagy inkább áldás, amivel nem szégyen élni. A shiraz 12 arca a VinCE egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik.

Malatinszky Csaba, Magyarország

„Malatinszky Csabának bizonyára még az ereiben is Cabernet Franc folyik. 30 hektáros birtokán, szőlőit már-már megszállottan ápolja Dél-Magyaroszág Villány-Siklósi borvidéken. Mint állítja: igénye és kapacitása sincs nagyobb termőterületre, hiszen azt már nem felügyelhetné személyesen. A korábban sommellier-ként tevékenykedő borász birtokán 2009 óta biotermeléssel készülnek a borok. Pincészete híres harmonikus, komplex vörösborairól, különös tekintettel a villányi terroirhoz leginkább illő Cabernet Franc-ra, mely csakúgy része a Malatinszky Kúria zászlóshajójaként számon tartott, mindenkit lenyűgöző szűretlen sorozatának, mint a Kövesföld (dűlőszelektált Bordeux-i összeállítás). Malatinszky fehérborait, az aromás Serenát és a kifinomult Chardonnay-t is érdemes megízlelni.”
Caroline Gilby, Decanter 2011

Lucsik János, Magyarország

Üzletember. Több sikeres vállalkozás vezetője, 2009-ben „ Az év vállalkozója díj” egyik kitüntetettje, a Prémium italcsoportot Magyarországon is forgalmazó WellKomm Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Életében a prémium italok forgalmazása nem más, mint tanúbizonyság tétele a minőség szeretetéről, nap mint nap. Fáradhatatlan munka, melynek célja és eredménye nem más, mint hogy egyre több fórumon bizonyítsa, meg kell találni életünkben a valódi értékeket és ha megtaláltuk, ragaszkodni kell azokhoz.
Az általa vezetett WellKomm Kft. elmondhatja, hogy mára méltó szerepet tölt be az alkoholos italok piacán, és teszi mindezt úgy, hogy a mögötte álló kis csapat minden tagja méltósággal és szeretettel tud dolgozni a közös sikereken.
A WellKomm Kft. több italcsalád magyarországi importőre és forgalmazója. 2009-2010-ben újra rangra emelte az örmény ARARAT brandy márkanevet, pótolva ezzel az igazán jó minőségű brandyk hiányát. A tavalyi évben az orosz CARAT Premium Vodka kapott lehetőséget általa, amely szenzációs bemutatkozással, az első helyen végzett (saját árszegmensében) a VinCE Magazin októberi vodkatesztjén, azóta is a legnívósabb márkákat hagyja maga mögött valamennyi megmérettetésén.
Az idei évben a belga Radermacher cég termékei hódítanak, ilyen a belga AFTER csokoládélikőrök (női változata fehér csokoládés…), a kávélikőr, vagy a Violette ibolyalikőr, mely tökéletes választás virág helyett, hölgyek számára. A Woodberries szamócalikőrben pedig benne található a tavasz minden egyes napja.
A prémium portfólióban szerepel az idei évtől a FERRARI pezsgőcsalád is, májusától pedig a világbajnok VIDA Tequila.
Kérdés: létezhet ennél színesebb választék, ha minőségi italokról van szó? A válasz: igen, és ezt szeretné a társaság a jövőben újra és újra bizonyítani.
Előadásában Lucsik János az ARARAT brandy márkanevet mutatja be, a magyarországi újkori történetét, a gondolat születésétől a mai napig.
Élvezhetjük és végigkóstolhatjuk az ARARAT brandy teljes hazai kínálatát és első kézből tudhatjuk meg, mit érdemes tudni erről a rendkívüli, különleges és nemes italról.
Az említett italokról bővebben olvashat: www.premiumital.hu, www.araratbrandy.hu

Dr. Kiss István, Magyarország

Képesítését többek között a budapesti Kertészeti és Élelmiszertudományi Egyetemen és a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában szerezte meg. Nemzetközi gyakorlatot Brazíliában, Franciaországban és Németországban a rajnai borvidéken szerzett.
2004-től a nemzetközi Európai Borlovagrend Tagja, 2005-től a Tokajvinum Hungaricum Egyesület alelnöke, 2008-tól az Európai Borlovagrend Bortanácsnoka, 2009-től a Magyar Tudományos Akadémia Agrárműszaki Bizottságának tagja, 2010-től a Magyar Borakadémia tagja.
Dr. Kiss István 1994-2009 között a Tokaj-hegyaljai Kiss István családi pincészet (Fitomark-94 Szőlő, Gyümölcs Feldolgozó és Értékesítő Kft.) ügyvezetője volt. Ebből az időszakból többek között a Decanter Magazin Édes bor kategóriájában szerzett Trophy díjra a legbüszkébb.
2009-től a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. Nevével egybeforrt a pincészet „nagy átalakulása és modernizációja”. A tudatos és célirányos terveknek köszönhetően ma a Tokaj Kereskedőház Zrt. Tokaj-hegyalja legmodernebb pincészeteinek egyike. Az alapanyag-felvásárlási rendszer hosszú távú kereteinek biztosításában, s ezzel a minőségi borkészítés alapjainak megszilárdításában elvitathatatlan a szerepe. Az Ő irányítása alatt a Kereskedőház egy új, a kor minőségi követelményeit is megtestesítő, de a hagyományokra építkező, hazai és nemzetközi szinten is elismert borászattá válhatott. Ezt erősíti az a tény is, hogy irányítása alatt a borászat 2011-ben 49 rangos hazai, illetve külföldi borversenyen 52 díjat nyert. Ezek közül talán a legjelentősebb a világ egyik legkiemelkedőbb borversenyén, a bordeaux-i Challenge International du Vin-en elnyert kétszeres aranyérem, a Londonban kapott Best is Class arany érem, a Shanghai Wine Challenge-en legjobb édes bor és legjobb Tokaji bor kategóriában kapott arany érem, továbbá a Budapesti Borfesztiválon kapott kétszeres közönség díj.

Ipacs Szabó István, Magyarország

Ifjú szőlész-borászként a nagyvilág több borvidékén szerzett tapasztalatokat, majd 1999-ben Villányba rendelte a sors: a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet főborászaként dolgozik immár tizenhárom éve egy jó szakmai csapatban, elhivatottsággal, határozott elképzelésekkel, nyitottsággal és nem kevés humorral megáldva.
A bor számára szenvedély, hivatás, a természet nagy és örök ritmusával összehangolva éli dolgos mindennapjait.
15 hektáron művelnek cabernet franc szőlőt egy meleg, déli kitettségű dűlőben. A kivételes adottságú termőhely neve MANDOLÁS, a régi időkben ott termő mandulafák emlékét őrzi. Az eddigi évjáratok alapján biztos benne, hogy a villányi cabernet francnak a világban küldetése van, a fajta Villányban megtalálta természetes otthonát. Ahogyan ő is.

Toronyi Zsuzsa, Magyarország

A Central European Wine Institute (CEWI), WSET-akkreditációval rendelkező boriskola egyik alapítója és oktatója, a Zwack Izabella Borkereskedés szakértő munkatársa. Számos borverseny szakmai lebonyolítója. Rendeszeresen bírál jelentősebb hazai szaklapok tesztjein, borversenyeken.
A CEWI megalakulása óta több, nemzetközileg is elismert oktatóval számos bor és gasztronómiai tanfolyamot kínál az egynapos idegen nyelvű Hungary in Depth kurzustól a WSET felsőfokú képzésig. A CEWI oktatási tematikájában különös hangsúlyt fektet Magyarország és a világ borászata mellett a Közép-Kelet Európai régió borainak, régiós adottságainknak megismerésére.
A VinCE 2011-es nagy sikerű olaszrizling kóstoló folytatásaként, 2012-ben Horkay András és Toronyi Zsuzsa mesterkurzusa a hazai és szomszédos országbeli kiemelkedő termelők kékfrankosain keresztül mutatja be a szőlőfajta adottságait.
www.cewi.hu

Horkay András, Magyarország

A legfiatalabb hazai WSET-akkreditációval rendelkező boriskola igazgatója. A CEWI-t (Central European Wine Institute) Toronyi Zsuzsával és Patkó Gáborral alapította 2010-ben.
A cewi megalakulása óta több, nemzetközileg is elismert oktatóval számos bor és gasztronómiai tanfolyamot kínál az egynapos idegen nyelvű Hungary in Depth kurzustól a WSET felsőfokú képzésig. A CEWI oktatási tematikájában különös hangsúlyt fektet Magyarország és a világ borászata mellett a Közép-Kelet Európai régió borainak, régiós adottságainknak megismerésére. Tematikus kóstolóin, mesterkurzusain Kárpát-medencei szőlőfajták régiónkénti adottságait, stílusbeli eltéréseit, sokszínűségét vizsgálják.
Horkay András a borok és ételek párosításáról is elsőkézből gyűjti a tapasztalatokat, „civilben” ugyanis ő a Tabán Terasz étterem tulajdonosa.
Rendeszeresen bírál jelentősebb hazai szaklapok tesztjein, hazai borversenyeken.
A VinCE 2011 előadójaként az olaszrizling szőlőfajtát mutatta be, kóstolással alátámasztva, nagy sikerrel.
Horkay András és Toronyi Zsuzsa mesterkurzusa a hazai és szomszédos országbeli kiemelkedő termelők kékfrankosain keresztül mutatja be a szőlőfajta adottságait.
www.cewi.hu

Darrel Joseph Ausztria / Egyesült Államok

Darrel Joseph Bécsben él, Ausztriában, borokról ír, elsősorban Közép és Kelet Európa borairól ír többek között az angol Decanter és Harpers Wine & Spirit, a német Meininger’s Wine Business International és az osztrák wein-pur számára. Egyes publikációi megjelentek az amerikai Wine Spectator magazinban és közremőködött Hugh Johnson´s Pocket Wine Bookjában. Ugyancsak közreműködött a wein-pur’s Best of Austria készítésénél, illetve ő volt Alkonyi László Tokaj, The Wine of Freedom angol nyelvű szerkesztője.
Az írás mellett Darrel számos nezetközi borversenyen bírál, többek között a nagy hírű londoni Decanter World Wine Díjon, és olyan versenyeken, mint a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, a magyar Pannon Bormustra vagy a Vinistra Horvátországban.
Darrel borklubok, boriskolák, vállalatok és privát ügyfelek számára is vezet kóstolókat, például a londoni London International Wine Fair.
Darrel Ohióban született, az Egyesült Államok ban, diplomáját a Boston Egyetemen szerezte kommunikáció szakon Bostonban, Massachusettsben. Több televíziós és radiós programban is látható-hallható, és mellékállásban számos pűsornak külcsönzi a hangját.
A VinCE Budapesten Darrell horvát borokról tart workshopot.